info{kukac}martonacel.hu
+36 70 633 3600

Trapézlemez

A trapézlemez a lakossági és a gazdasági felhasználás egyik legkedveltebb tető és oldalfal burkoló anyagi közé tartozik. Kialakíthatunk belőle tetőt, oldalfalat, kerítést, térelválasztót, oromzat borítást, álmennyezetet, egyedi design elemeket vagy nagy teherbírású változataiból akár betonozható födémet is.

A trapézlemezeket horganyzott vagy horganyzott-festett tekercsekből hideg hengerléssel készülnek, a hosszméretre vágás a mintához kialakított ollóval történik. Az így darabolt trapézlemeznek nem sérül a horgany- és a festékrétege, az anyag időtálló marad. A további felhasználás során, ha alakítani szükséges a gyári méreteken, azt kizárólag olyan eszközzel szabad tenni, ami nem generál nagy mértékű hőt, ezáltal nem változik a lemez korrózióállósága. (Pl.lemezvágó olló, rezgőfűrész, lyukasztó fűrész, stb., flexelni tilos!) A trapézlemezek minőségét teljesítmény nyilatkozat igazolja, mely honlapunkról is letölthető.

A trapézlemezek 20mm-es bordamagasságtól felfelé bármely profillal alkalmasak tetőfedésre és oldalborításra egyaránt, azonban a dőlésszögtől, az alátámasztás sűrűségétől és a tető hosszától függően egyes trapézlemezek jobb választást jelenthetnek, mint mások. A különböző profilkialakítás a trapézlemezek terhelhetőségét befolyásolja, így egy vastagabb, nagyobb bordamagasságú trapézlemez esetében a maximális alátámasztás köz elérheti a 1,5-2 métert is. Teherhordó trapézlemezek felhasználásával ezt a távolságot még tovább növelhetjük. Alacsony (de min. 10°) dőlésszögű tetőkhöz cserépmintás helyett trapézlemezt ajánlunk, mert a bordázata gyorsabban elvezeti a csapadékot, és ellenszélben is kisebb a vízvisszafolyás veszélye. Amennyiben a lemezekből csak oldalfal (nem teherviselő) borítást készítünk, úgy elegendő lehet a 0,40-0,45 mm-es anyagvastagság is.

A tetőfedésre használt trapézlemezek maximális rendelhető hossza 10 méter, oldalfalhoz javasolt típus esetén max. 5m. Amennyiben ettől hosszabb lemezekre van szükség, javasoljuk a felület megosztását nem csak a szállítás és felhelyezés nehézsége, hanem a hőtágulás okozta esetleges méretváltozás miatt is, ami a rögzítési pontok terhelését növeli. A toldásoknál, kiegészítő elemek felhelyezésénél tömítőanyagok használata lehet indokolt, ami lehet rugalmas fémragasztó vagy tömítő szalag is, melyet fűzőcsavarokkal egészítünk ki.

A zártszelvényre, Z szelemenre vagy fa szerezetre kerülő a trapézlemez felfogatása gumis alátétű, önmetsző csavarokkal gyors és egyszerű. Javasolt csavarmennyiség kb.5-7db/m2.

Amennyiben a későbbiekben napelemet szerelnek a lemeztáblákra, úgy a kívánt vastagságot és profilméretet érdemes a napelem forgalmazójával is egyeztetni, mert az egyes típusok rögzítési, kiemelési módja eltérő.

Minden típushoz kaphatók standard kiegészítők (fólia, ragasztók, tömítők, csatorna, gerincelem, oromszegély, falszegély, cseppentő, sarokszegő, különböző U-profilok, stb.), de rajz alapján vállaljuk egyedi elemek elkészítését is. Az elkészült megrendelések előzetes egyeztetés alapján bármelyik üzletünkben átvehetők, vagy 7,5m-es hosszig házhozszállítással is kérhetők.

img
Trapézlemez

T38

A T38 trapézlemezt jellemzően nagyobb távolságok (szelemen közök) áthidalására javasoljuk. Elsősorban azért, mert a profil kialakításának köszönhetően elegendő a 100-120 cm-es szelemenköz.

img
Trapézlemez

T20

A T20 trapézlemez kedvelt termék a lakosság körében. Felhasználási területe rendkívül széles skálán mozog, építhető belőle féltető vagy sátortető, akár kerítés vagy oldalfal egyaránt.

img
Trapézlemez

T45

A 45-ös trapézlemez erősebb, mint a 20-as trapézlemez, mert bordamagassága 45mm és a négy borda között két-két mikroborda van kialakítva.

img
Trapézlemez

T40

A T40 trapézlemez hossza tetszőlegesen rendelhető ebben a profil kialakításban is. Teherbírásának köszönhetően kedvelt burkoló anyag az ipari felhasználók körében.

img
Trapézlemez

T50

A T50 trapézlemezt is hasonlóan, mint a többi profilt, hideg hengerléses eljárással alakítjuk ki. A kialakítás során a szerszám egy folyamatos alakváltozást hoz létre...

img
Trapézlemez

T8

A T8 trapézlemez kedvelt termék a lakosság körében. Felhasználási területe első sorban a zárt kerítés rendszerek burkolati eleme.